Typisch Twents bio pakket ziet daglicht.

14 september 2017

Geen fratsen. Zo omschrijft Jan Lohuis de houding van veel Twentenaren uit de omgeving. Hij stond aan de wieg van Twentse Groenten, een samenwerkingsverband van drie biologische groentetelers uit de regio, die Twente wekelijks gaan voorzien van groentepakketten. “Dat doen we heel puur. Bij ons vind je geen zakjes of pakjes in het pakket”, aldus Jan.

“Waarom gaan we niet samen de boer op? En geven we geen bekendheid aan het feit dat er zo veel mooie biologische groenten uit Twente komen?” Met dat idee benaderde Jan biologische land- en tuinbouwbedrijven Witte Raaf, Bietenrood en Viermarken. Hij werkte al langere tijd met deze telers samen via Vertwenz, zijn streekwinkel in Twentse streekproducten, waaronder ook biologische groenten en fruit. “We voeren allemaal prachtige producten. Waarom zouden we elkaar in de weg zitten als we elkaar juist zo mooi kunnen aanvullen? En waarom zouden we onze producten niet in de eigen omgeving afzetten, in plaats van bij de biologische groothandels?” Zijn voorstel werd met enthousiasme ontvangen.

Zo’n anderhalf jaar geleden begonnen de bedrijven hun teeltplannen meer en meer op elkaar af te stemmen. Elk bedrijf heeft een regulier aanbod groenten met daarbij zijn eigen specialisme. De één in bladgroenten, de ander in kasgroenten en speciale gewassen als sojabonen, bataat en patisson uit Twentse grond.

In de regel vind je vier à vijf verschillende seizoensgroenten in het groentenpakket. Eén daarvan is vaak wat onbekender. Jan: “Deze week voeren we bijvoorbeeld mosterdbladkool uit Enschede. Klanten waarderen het als je zo nu en dan met een nieuwe product komt, maar je moet ze er niet mee overvoeren.” Klanten kunnen hun groentepakketten bij de boerderijwinkels van de bedrijven in kwestie afhalen of thuis laten bezorgen, mits zij in de regio woonachtig zijn. De service is flexibel. Zo wordt geen opzegtermijn gehanteerd. “Wil je stoppen of een pauze inlassen, dan is dat geen probleem.”

Volgens Jan is het tamelijk eenvoudig om in de zomer een mooi groentepakket samen te stellen. In de lente is dat moeilijker. “Dan is er een groot aanbod kolen van Hollandse bodem, maar je kunt daar geen pakket op samenstellen als je enige variatie wilt behouden. Dan wijken we soms uit naar de groothandel. We kiezen daarbij altijd voor groenten die niet gevlogen hebben. Dat vinden we (letterlijk) te ver gaan. Hoe minder voedselkilometers, hoe beter.”

Voor meer informatie:

www.twentsegroenten.nl

Publicatiedatum: 13-9-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.biojournaal.nl

Alle nieuwsberichten

Groentepakket deze week (Bezorgdagen 29/11 tm 02/12)

  • Zoete bataat / BIO van t’Vreebroek in Laren
  • Stoofperen / Lokaal van Oold Bleank in Rossum
  • Prei / BIO uit NL
  • Radicchio / BIO uit NL
  • Boerenkool / BIO uit NL

Dat lijkt mij ook wel wat!

Fruitpakket deze week (Bezorgdagen 29/11 tm 02/12)

  • Appels / lokaal van Oold Bleank  in Rossum
  • Peren / lokaal van Oold Bleank  in Rossum
  • Bananen / BIO
  • Avocado / BIO

Dat lijkt mij ook wel wat!