Hoe lang kun je knoflook bewaren?
Verse of gedroogde knoflook kan je het beste buiten de koelkast bewaren. Een bol knoflook mag je in principe nooit in de koeling bewaren. Knoflook mag je niet in een afgesloten bakje bewaren. Knoflook heeft namelijk ventilatie nodig. Daarom kan je knoflook het beste in een open mand of papieren zakje bewaren. Uiteindelijk is knoflook zo’n twee maanden houdbaar buiten de koelkast. Zodra je één teentje (of meer) afbreekt, gaat de houdbaarheid achteruit.
Knoflook langer bewaren
Een eenvoudige manier om look te bewaren, is om ‘m in te vriezen. Pel de teentjes, blend ze samen met een beetje water fijn, doe het mengsel in een ijsblokjesvorm en vries het in. Je kunt de lookblokjes nog enkele maanden bewaren in een doosje (kies voor een luchtdicht exemplaar om geurtjes te vermijden) of diepvrieszakje. Superhandig!
Knoflook drogen is eenvoudiger dan je denkt. Pel de teentjes en snij ze in dunne plakjes. Leg ze op een bakplaat en schuif ze in een oven van slechts 50 graden, zodat ze rustig kunnen drogen. Als ze krokant zijn, zijn ze klaar! Bewaar ze in een luchtdicht doosje en geniet van de intense smaak.
Lookolie: lekker om mee te koken of om salades mee op smaak te brengen! Doe plakjes gedroogde look samen met olijfolie en eventueel extra kruiden in een fles of pot. Let op: deze techniek lukt enkel met gedroogde look, omdat verse look en olie gevaarlijke bacteriën kunnen ontwikkelen. Botulisme is iets wat je absoluut wil vermijden. Doe je ‘t toch liever met verse look? Bewaar je olie dan in de ijskast voor maximaal 2 weken.
Zet je oven maar al aan, want een heerlijke manier om knoflook langer te bewaren is door ‘m te roosteren! Vet een ovenschaal in, leg er de knoflookbollen in en rooster ze zo’n 45 minuten in een oven van 180 graden. Snij hierna het topje van de bol en duw het heerlijk zachte vruchtvlees eruit. Vers geroosterde knoflook is goddelijk op brood of op een pizza, maar je kunt ‘t ook invriezen waardoor je er extra lang geniet van hebt.
Alle nieuwsberichtenDeze week:
Boerenkool – Bio – de Witte Raaf
Rode Bieten – Bio – de Witte Raaf
Sperziebonen – Bio – ’t Vreebroek
Winterpeen – Bio
Tomaten – Bio
Vorige week:
Sla – Bio
Butternut Pompoen – Bio – ’t Vreebroek
Mais – Bio – ’t Vreebroek
Prei – Bio – ’t Vreebroek
Groene Kool – Bio – De Witte Raaf
Deze week:
Peren – Lokaal (Oold Bleank)
Elstar appels – Bio
Druiven – Bio
Sinaasappels – Bio
Vorige week:
Peren – Lokaal (Oold Bleank)
Sisi-red Appels – Bio
Mango – Bio
Bananen – Bio