Hoe lang kun je (verse) knoflook bewaren

17 februari 2023

Hoe lang kun je knoflook bewaren?

Verse of gedroogde knoflook kan je het beste buiten de koelkast bewaren. Een bol knoflook mag je in principe nooit in de koeling bewaren. Knoflook mag je niet in een afgesloten bakje bewaren. Knoflook heeft namelijk ventilatie nodig. Daarom kan je knoflook het beste in een open mand of papieren zakje bewaren. Uiteindelijk is knoflook zo’n twee maanden houdbaar buiten de koelkast. Zodra je één teentje (of meer) afbreekt, gaat de houdbaarheid achteruit.

 Knoflook langer bewaren

 1. In de diepvriezer

Een eenvoudige manier om look te bewaren, is om ‘m in te vriezen. Pel de teentjes, blend ze samen met een beetje water fijn, doe het mengsel in een ijsblokjesvorm en vries het in. Je kunt de lookblokjes nog enkele maanden bewaren in een doosje (kies voor een luchtdicht exemplaar om geurtjes te vermijden) of diepvrieszakje. Superhandig!

 1. Gedroogd

Knoflook drogen is eenvoudiger dan je denkt. Pel de teentjes en snij ze in dunne plakjes. Leg ze op een bakplaat en schuif ze in een oven van slechts 50 graden, zodat ze rustig kunnen drogen. Als ze krokant zijn, zijn ze klaar! Bewaar ze in een luchtdicht doosje en geniet van de intense smaak.

 1. In olie

Lookolie: lekker om mee te koken of om salades mee op smaak te brengen! Doe plakjes gedroogde look samen met olijfolie en eventueel extra kruiden in een fles of pot. Let op: deze techniek lukt enkel met gedroogde look, omdat verse look en olie gevaarlijke bacteriën kunnen ontwikkelen. Botulisme is iets wat je absoluut wil vermijden. Doe je ‘t toch liever met verse look? Bewaar je olie dan in de ijskast voor maximaal 2 weken.

 1. Geroosterd

Zet je oven maar al aan, want een heerlijke manier om knoflook langer te bewaren is door ‘m te roosteren! Vet een ovenschaal in, leg er de knoflookbollen in en rooster ze zo’n 45 minuten in een oven van 180 graden. Snij hierna het topje van de bol en duw het heerlijk zachte vruchtvlees eruit. Vers geroosterde knoflook is goddelijk op brood of op een pizza, maar je kunt ‘t ook invriezen waardoor je er extra lang geniet van hebt.

Alle nieuwsberichten

Groentepakket deze week (wk 28: dinsdag 09/07 - vrijdag 12/07)

 • Koolrabi / BIO / Vreebroek
 • Courgette / BIO / Vreebroek (klanten op din / woe)
 • Zappalito (zomerpompoen) / BIO / Vreebroek (klanten op don / vrij)
 • Sla / BIO / Witte Raaf
 • Spitskool / BIO / Witte Raaf
 • Andijvie / BIO / Witte Raaf

Dat lijkt mij ook wel wat!

Fruitpakket deze week (wk 28: dinsdag 09/07 - vrijdag 12/07)

 • Appels / lokaal van Oold Bleank
 • Bananen / BIO
 • Kersen / lokaal van Oold Bleank
 •  Sinaasappels / BIO

Dat lijkt mij ook wel wat!